| 2004 |

| Kijken naar de zee - Esther Polak |

| home kunstenfietswerk/WindMee | home |

| link |
|
www.stroom.nl |

KIJKEN NAAR DE ZEE  is een non-stop radioprogramma vanaf de vuurtoren in Scheveningen en alleen te ontvangen binnen een straal van ca. 13 kilometer op 106.6 FM. Speciale project-radio's zijn op te halen en in te leveren op 8 lokavties angs de route

Vanaf november is de cd met de radio-opnames te verkrijgen via de website van Kunst en Fietswerk en in de winkel van Stroom hcbk.

Esther Polak werkte samen met Chris Bajema, Quirijn Kuchlein, Ivar van Bekkum, Museum Scheveningen. Dit project is ontwikkeld ism Stroom HCBK in het kader van de manifestatie 'De zee, het strand, de haven'

'In mijn arrogantie dacht ik dat ik kon kijken. Die hoogmoed heb je nodig als kunstenaar. Maar in een periode dat ik regelmatig met vogelkenners in bos en hei wandelde, bleek ik geheel opnieuw te kunnen beginnen met leren kijken.
Mijn landschap werd voor altijd veranderd, want nu gevuld met vogelnamen. De vraag drong zich aan mij op: Wat zie ik nu niet? Hoeveel beroepen, bezigheden en landschappen bestaan er die een kijk-grammatica kennen? Leeft iedereen in een wereld waarin hij meer niet dan wel ziet?´ Esther Polak

In het kader van Wind Mee en de manifestatie 'De Zee, het Strand en de Haven' realiseerde beeldend kunstenaar Esther Polak in samenwerking met Chris Bajema en Quirijn Kuchlein:
Voorbereidende cursus op het nationaal beelddiktee: Les 3: KIJKEN NAAR DE ZEE op 106.6 FM
Een radioprogramma dat u opnieuw leert kijken naar de zee. Luister naar het uitzicht op zee.
Hoe kijkt een visser naar de zee? Wat zien de schoonmakers van het strand in de nacht? Hoe blikt de maritieme cartograaf en wat tuurt de weerman naar de wolken? De ervaringen van deze en andere gepassioneerde zeeliefhebbers zijn op 106.6 FM te beluisteren in een straal van ca. 13 kilometer rondom de vuurtoren van Scheveningen.
Leerde Esther Polak ons in eerdere projecten de kunst van het kijken door de ogen van vogelspotters, stratenmakers en dansers, in haar ‘derde kijkles’ richt ze de blik op zee.

Esther Polak nodigde zeekenners bovenin de vuurtoren van Scheveningen om te vertellen over hun kijkwijze. Een marathonzitting van 24 uur. Elke gast kijkt naar de zee vanuit een ander gezichtspunt. In augustus en september klinken dag en nacht hun verhalen door de ether. Wie de vuurtoren nadert komt binnen het bereik van de radiozender. Het centrum van een signaal, gewoonlijk visueel, nu auditief. Alsof je zelf op 40 meter boven zeeniveau uitkijkt op zee.

Het speciaal voor deze gelegenheid samengestelde radioprogramma werd op unieke wijze 'nonstop' uitgezonden vanaf Vuurtoren Scheveningen en was alleen te ontvangen binnen een straal van ca. 13 kilometer op 106.6 FM. Speciale project-radio's zijn op te halen en in te leveren bij VVV Den Haag cs, VVV Scheveningen, Tourist Info Hoek van Holland, VVV Vlaardingen en VVV Schiedam. Statiegeld 15 euro.

foto: Leo van der Kleij
foto: Leo van der Kleij